Actueel ...


Themabijeenkomst "Langer zelfstandig blijven wonen" in Beek-Ubbergen

Op zaterdag 12 september a.s. wordt van 14.30 uur tot 17.00 uur over bovenstaand onderwerp een bijeenkomst georganiseerd  in het Kulturhus aan de Roerdompstraat 6 in Beek-Ubbergen. Bewoners, mantelzorgers,  vrijwilligers en professionals zijn van harte welkom  om samen te praten en mee te denken over dit onderwerp.
Ook is de organisatie benieuwd naar de ideeën die mensen hebben over het langer zelfstandig wonen. Men kan actief bijdragen aan de uitvoering van ideeën maar mensen kunnen ook informatie krijgen.

Iedereen is van harte uitgenodigd! Vanaf 14.00 uur kan iedereen binnenlopen en staat de koffie klaar!
Deze bijeenkomst is een initiatief van de gemeente Groesbeek, Oosterpoort, ZZG Zorggroep en
Stichting Welzijn Groesbeek.

Veranderingen in Dagbesteding vanaf 1 juli 2015

Zoals u wel bekend zal zijn, is er per 1 januari 2015 door de Overheid veel veranderd in zorg, werk en
welzijn. Daarom heeft de gemeente de dagbesteding vanaf 1 juli 2015 anders georganiseerd.
Alle informatie hierover kunt u vinden door in de linkerkolom te klikken op "Ouderenwerk" en daarna 
op "dagbesteding". 

Eten in Gasterij 't Groeske in Mariendaal

Vindt u het een opgave om voor uzelf alleen thuis te koken en vindt u het leuk om gezellig samen met anderen te eten? Sinds april 2015 kunt u in Gasterij
’t Groeske in Mariendaal “uit gaan eten” en zo genieten van een heerlijke- en gezonde maaltijd. Deze maaltijden worden bereid door Hofmans Catering.

Het 2- of 3-gangenmenu van de dag wordt voor u ter plekke achter het buffet opgeschept en aan uw tafel geserveerd door onze vrijwillige gastheren en
gastvrouwen. Ook kunt u iets te drinken bestellen.
Spreekt u dit aan en bent u 55 jaar of ouder, dan bent u van harte welkom!

Als u bereid bent een inkomensafhankelijke bijdrage te betalen, dan kunt u zich hiervoor opgeven bij SWG: U kunt bellen naar telefoonnummer 024 – 397 41 88 (op werkdagen bereikbaar tot 13.00 uur) of een mailtje sturen naar info@welzijngroesbeek.nl.
                                       

Steunpunt Mantelzorg gemeente Groesbeek


Mantelzorgloop 

De eerstvolgende mantelzorgloop na de vakantie zal zijn op maandag 14 september a.s. tussen 13.30 uur en 15.30 uur. Als u wilt meedoen, denkt u er dan aan dat we vertrekken vanaf het Voorzieningenhart Op de Heuvel aan de Ericastraat 39 te Groesbeek en niet meer vanaf de Baon.

Mantelzorgtafel 

Op donderdag 17 september a.s. kunnen mantelzorgers tussen 12.00 uur en 13.00 uur weer aanschuiven aan de Mantelzorgtafel in 't Trefpunt van De Meent om gezellig samen met andere mantelzorgers een hapje te eten.

Koffie mèt ... 

De eerstvolgende Koffie mèt ... na de vakantie zal zijn op woensdag 23 september a.s.
met als gast mevrouw Liesbeth Joosten. Zij zal wat meer vertellen over dementie en de ziekte van Alzheimer. Zoals altijd bent u dan weer van harte welkom op dit koffie-uurtje van 14.00 uur tot 15.30 uur in De Mallemolen, Kloosterstraat 11 in Groesbeek. U kunt uw vragen stellen, maar u kunt ook gewoon komen luisteren. Het kopje koffie of thee is gratis.

Meer informatie over Koffie mèt ..., de Mantelzorgloop, de Mantelzorgtafel, onze nieuwsbrief Manteline en alle andere activiteiten van het Steunpunt kunt u vinden in de linkerkolom bij "Steunpunt Mantelzorg gemeente Groesbeek" .

U kunt ook contact opnemen met Steunpunt Mantelzorg gemeente Groesbeek" via telefoonnummer 06 - 13 85 91 06. Mark Gröning of Marjon Galdermans nemen de telefoon op. U kunt ook mailen naar m.galdermans@welzijngroesbeek.nl


Training "Moed doet Goed"

Afgelopen voorjaar heeft de Mantelzorgacademie van UMC Radboud in Nijmegen de training “Moed doet goed” gegeven. Deze training gaat over bemoediging geven én ontvangen. Bemoediging is elke vorm van aandacht die anderen of onszelf moed of kracht geeft.

Als mantelzorger geeft u véél, en dat doet u graag. Hoe blijft u daarbij ook zelf goed in balans? Dat is de centrale vraag die in vijf praktische bijeenkomsten wordt verkennen. Vanwege de grote belangstelling voor de training en de enorm positieve reacties van de deelnemers wordt deze training “Moed doet Goed dit najaar vanaf vrijdag 4 september a.s. opnieuw aangeboden.

Wilt u meer weten? Alle informatie kunt u vinden door hier te klikken. U vindt daar onder meer een link naar de website waar u zich kunt opgeven. Kiest u dan voor de optie "Training voor mantelzorgers 'moed doet goed' startdatum 04-09-2015"". Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar, dus geef uzelf zo snel mogelijk op.

Cursus "ziekenverzorging thuis"

Steunpunt Mantelzorg organiseert binnenkort, in samenwerking met Zorggroep
Zuid-Gelderland (ZZG), de cursus "Ziekenverzorging Thuis". Deze cursus is speciaal voor mantelzorgers en duurt drie dagdelen.

De volgende onderwerpen komen in de cursus naar voren: wat betekent het om ziek te zijn en vooral: hoe is het om voor een zieke te zorgen? Op welke manieren kun je de zorg vergemakkelijken? Bij voorbeeld op een handige manier kleding helpen aan/uit trekken, helpen met opstaan/ gaan zitten, rijden met een rolstoel. Dit gaan we allemaal oefenen, zodat u in de dagelijkse zorg echt beter uit de voeten kunt!

De cursusdagen zijn donderdag 24 september, 1 oktober en 15 oktober a.s. van 19.00 – 21.00 uur. De cursus wordt gegeven in cultureel centrum de Mallemolen in Groesbeek.

U kunt zich opgeven via de mantelzorgtelefoon, nummer 06 - 13 85 91 06 of via een email aan Marjon Galdermans: m.galdermans@welzijngroesbeek.nl. Het aantal plaatsen is beperkt, dus geef u snel op! Wanneer u mee wilt doen maar niet weg kunt, dan horen we dat graag. Er zijn mogelijkheden voor vervangende zorg en/of vervoer.


Geslaagde Mantelzorglunch op 1 augustus j.l.

Onder het motto “Er even tussenuit in de vakantie” organiseerde Steunpunt Mantelzorg afdeling Groesbeek, samen met het Inloophuis, een mantelzorglunch
in Cultureel Centrum De Mallemolen.

Ongeveer 60 mantelzorgers, met enkele personen waarvoor zij zorg dragen, hebben genoten van een heerlijke lunch, verzorgd door de uitbater van de Mallemolen. Tijdens de lunch werd een optreden verzorgd door de artiesten van de “Mooi was die tijd muziekshow”. De lunch werd mede mogelijk gemaakt door de gemeente Groesbeek.

Deze lunch is een van de vele activiteiten die het Steunpunt organiseert om mantelzorgers te ondersteunen en daar, waar mogelijk, te ontlasten. Wanneer bent u een mantelzorger: als u gedurende 8 uur per week minimaal
3 maanden achter elkaar voor iemand zorgt, bi voorbeeld een familielid, vriend of buren.

Wilt u op de hoogte worden gehouden van de activiteiten? Dan kunt u zich kosteloos aanmelden door te bellen met de Mantelzorgtelefoon, nummer 06 – 13 85 91 06 of een mailtje sturen naar m.galdermans@welzijngroesbeek.nl
 U blijft dan op de hoogte van de ontwikkelingen binnen de mantelzorg in de gemeente Groesbeek. 


Vrijwilligerssteunpunt

Op zoek naar een leuke vrijwilligersbaan? Kijk dan eens naar de mogelijkheden bij het vrijwilligerssteunpunt! Klik hiervoor op deze link: vrijwilligerssteunpunt.

Wilt u eens langskomen voor een vrijblijvend gesprek of ziet u iets wat uw interesse heeft? Neemt u dan contact op met het vrijwilligerssteunpunt via email: vrijwilligerssteunpunt@welzijngroesbeek.nl, tel. 06 - 53 76 48 09 of telefoon-
nummer 024- 397 41 88. Wilt u rechtstreeks naar de vacaturebank, klik dan op vacaturebank

Veranderingen in zorg, werk en welzijn

Per 1 januari 2015 is er veel veranderd op het gebied van zorg, werk en welzijn.
De gemeente heeft er veel taken bijgekregen. Daarom zijn in Groesbeek vier Sociale Teams gevormd. Meer over deze teams kunt lezen door in de linkerkolom te klikken op "Sociale Teams".

Voedselbank Groesbeek

Regelmatig krijgen wij verzoeken van mensen om informatie over de voedselbank. De voedselbank is echter
geen initiatief van SWG. Wij verwijzen u echter graag naar de website van de voedselbank:  www.voedselbankgroesbeek.nl.