Actueel ...


Stichting Welzijn Groesbeek heeft een nieuwe visie: "Iedereen doet mee" en we willen u hier graag over informeren. Hiervoor hebben we in september 2015 een folder samengesteld waarin u er alles over kunt lezen. Wilt u meer weten? U kunt de folder openen door hier te klikken.
 

Vrijwilligersmarkt

                                                                                                                                                                Op zondag 20 september j.l. organiseerde Stichting Welzijn Groesbeek samen met de gemeente Groesbeek de Vrijwilligersmarkt, tegelijk met het festival Beleef de Vrijheid. Onder het motto "beleef de vrijwilligersmarkt, in vrijheid een ander helpen" lieten diverse organisaties zien wat ze doen en wie ze zoeken.

In vrije tijd elkaar helpen, vrij zijn om elkaar helpen, om een betere samenleving te maken. Dat gold toen, in de tijd van de Tweede Wereldoorlog, maar dat geldt nu nog steeds.

Sportclubs, scholen, buurtcentra, zorginstelling en musea kunnen niet zonder vrijwilligers. Vrijwilligerswerk geeft mensen zelf vaak voldoening, een plezierige tijd en fijne sociale contacten. Daarom stonden er op 20 september meer dan twintig verenigingen en organisaties klaar die op zoek zijn naar betrokken vrijwilligers, die graag een ander willen helpen. Vraag en aanbod komen bij elkaar in een persoonlijke ontmoeting en daardoor krijgt vrijwilligerswerk ‘gezicht en gevoel’.

 

De foto's geven een impressie van de opbouw van de Vrijwilligersmarkt.

Sportteam

Vanaf 16 september j.l. is ons Sportteam weer elke woensdag- of vrijdagmiddag op een schoolplein te vinden met de Sportbus!  Alle basisschoolleerlingen vanaf groep 3 uit heel Groesbeek zijn dan van harte welkom om samen met het sportteam lekker in de buitenlucht te bewegen. Je mag ook komen als het sportteam op een ander schoolplein is als de school waar jij op zit.

Elke week is er sport en spel, soms vrij spelen en altijd een wedstrijdje met gediplomeerde begeleiders op een vertrouwde plaats. En helemaal gratis voor iedereen!! 

Wil je weten waar en wanneer je de sportbus kunt vinden? Klik dan hier voor de flyer. Meer info over het sportteam kun je ook vinden in de linkerpagina bij "Sport- en spelactiviteiten".

Veranderingen in Dagbesteding vanaf 1 juli 2015

Zoals u wel bekend zal zijn, is er per 1 januari 2015 door de Overheid veel veranderd in zorg, werk en
welzijn. Daarom heeft de gemeente de dagbesteding vanaf 1 juli 2015 anders georganiseerd.
Alle informatie hierover kunt u vinden door in de linkerkolom te klikken op "Ouderenwerk" en daarna 
op "dagbesteding". 

Eten in Gasterij 't Groeske in Mariendaal

Vindt u het een opgave om voor uzelf alleen thuis te koken en vindt u het leuk om gezellig samen met anderen te eten? Sinds april 2015 kunt u in Gasterij
’t Groeske in Mariendaal “uit gaan eten” en zo genieten van een heerlijke- en gezonde maaltijd. Deze maaltijden worden bereid door Hofmans Catering.

Het 2- of 3-gangenmenu van de dag wordt voor u ter plekke achter het buffet opgeschept en aan uw tafel geserveerd door onze vrijwillige gastheren en
gastvrouwen. Ook kunt u iets te drinken bestellen.
Spreekt u dit aan en bent u 55 jaar of ouder, dan bent u van harte welkom!

Als u bereid bent een inkomensafhankelijke bijdrage te betalen, dan kunt u zich hiervoor opgeven bij SWG: U kunt bellen naar telefoonnummer 024 – 397 41 88 (op werkdagen bereikbaar tot 13.00 uur) of een mailtje sturen naar info@welzijngroesbeek.nl.
                                       

Steunpunt Mantelzorg gemeente Groesbeek

Manteline

De nieuwe editie, september 2015, van onze nieuwsbrief is uit, met allerlei informatie voor mantelzorgers en andere geïnteresseerden. U kunt deze editie van de Manteline lezen door hier te klikken.

U vindt er onder meer informatie over het Mantelzorgcompliment 2015. In de Manteline wordt ook de thema-bijeenkomst "Leven met Aandacht" aangekondigd, die op donderdag 26 november a.s. wordt georganiseerd door Indigo en Steunpunt Mantelzorg afdeling Beek-Ubbergen. Meer informatie over deze voorlichtingsmiddag kunt u vinden door hier te klikken.

Koffie mèt ... 

Op 23 september j.l. was mevrouw Liesbeth Joosten onze gast. Zij is  ouderenpsycholoog. Tijdens deze bijzonder informatieve bijeenkomst werd gesproken over verschillende zaken rondom dementie en de ziekte van Alzheimer. U kunt hier een verslag van deze informatieve middag nalezen door hier te klikken.

De volgende bijeenkomst is op donderdag 22 oktober a.s.  Het onderwerp van die middag sluit goed aan op de vorige: die middag is namelijk een logopediste te gast, die onder meer advies zal geven over communicatie met iemand met dementie.
Zoals altijd bent u weer van harte welkom op dit koffie-uurtje van 14.00 uur tot 15.30 uur
in De Mallemolen, Kloosterstraat 11 in Groesbeek. Het kopje koffie of thee is gratis. 
U kunt zo binnenlopen, om te luisteren en andere mantelzorgers te ontmoeten!

Meer informatie over Koffie mèt ..., de Mantelzorgloop, de Mantelzorgtafel, onze nieuwsbrief Manteline en alle andere activiteiten van het Steunpunt kunt u vinden in de linkerkolom bij "Steunpunt Mantelzorg gemeente Groesbeek". U kunt ook contact opnemen met Steunpunt Mantelzorg gemeente Groesbeek" via telefoonnummer: 06 - 13 85 91 06.  Mark Gröning of Marjon Galdermans nemen de telefoon op. U kunt ook mailen naar m.galdermans@welzijngroesbeek.nl


Training "Moed doet Goed"

Afgelopen voorjaar heeft de Mantelzorgacademie van UMC Radboud in Nijmegen de training “Moed doet goed” gegeven. Deze training gaat over bemoediging geven én ontvangen. Bemoediging is elke vorm van aandacht die anderen of onszelf moed of kracht geeft.

Als mantelzorger geeft u véél, en dat doet u graag. Hoe blijft u daarbij ook zelf goed in balans? Dat is de centrale vraag die in vijf praktische bijeenkomsten wordt verkennen. Vanwege de grote belangstelling voor de training en de enorm positieve reacties van de deelnemers is deze training “Moed doet Goed dit najaar vanaf vrijdag 4 september j.l. 
weer gestart.

Wilt u meer weten? Alle informatie kunt u vinden door hier te klikken. U vindt daar onder meer een link naar de website waar u zich kunt opgeven. Kiest u dan voor de optie "Training voor mantelzorgers 'moed doet goed' startdatum 04-09-2015". 

Cursus "ziekenverzorging thuis"

Steunpunt Mantelzorg organiseert binnenkort, in samenwerking met Zorggroep
Zuid-Gelderland (ZZG), de cursus "Ziekenverzorging Thuis". Deze cursus is speciaal voor mantelzorgers en duurt drie dagdelen.

De volgende onderwerpen komen in de cursus naar voren: wat betekent het om ziek te zijn en vooral: hoe is het om voor een zieke te zorgen? Op welke manieren kun je de zorg vergemakkelijken? Bij voorbeeld op een handige manier kleding helpen aan/uit trekken, helpen met opstaan/ gaan zitten, rijden met een rolstoel. Dit gaan we allemaal oefenen, zodat u in de dagelijkse zorg echt beter uit de voeten kunt!

De cursusdagen zijn donderdag 24 september, 1 oktober en 15 oktober a.s. van 19.00 – 21.00 uur. De cursus wordt gegeven in cultureel centrum De Mallemolen, Kloosterstraat 11 in Groesbeek.

U kunt zich opgeven via de mantelzorgtelefoon, nummer 06 - 13 85 91 06 of via een email aan Marjon Galdermans: m.galdermans@welzijngroesbeek.nl. Het aantal plaatsen is beperkt, dus geef u snel op! Wanneer u mee wilt doen maar niet weg kunt, dan horen we dat graag. Er zijn mogelijkheden voor vervangende zorg en/of vervoer.


Vrijwilligerssteunpunt

Op zoek naar een leuke vrijwilligersbaan? Kijk dan eens naar de mogelijkheden bij het vrijwilligerssteunpunt! Klik hiervoor op deze link: vrijwilligerssteunpunt.

Wilt u eens langskomen voor een vrijblijvend gesprek of ziet u iets wat uw interesse heeft? Neemt u dan contact op met het vrijwilligerssteunpunt via email: vrijwilligerssteunpunt@welzijngroesbeek.nl, tel. 06 - 53 76 48 09 of telefoon-
nummer 024- 397 41 88. Wilt u rechtstreeks naar de vacaturebank, klik dan op vacaturebank

Veranderingen in zorg, werk en welzijn

Per 1 januari 2015 is er veel veranderd op het gebied van zorg, werk en welzijn.
De gemeente heeft er veel taken bijgekregen. Daarom zijn in Groesbeek vier Sociale Teams gevormd. Meer over deze teams kunt lezen door in de linkerkolom te klikken op "Sociale Teams".

Voedselbank Groesbeek

Regelmatig krijgen wij verzoeken van mensen om informatie over de voedselbank. De voedselbank is echter
geen initiatief van SWG. Wij verwijzen u echter graag naar de website van de voedselbank:  www.voedselbankgroesbeek.nl.